انجمن تجارت الکترونیک دومین گزارش خود را از کیفیت اینترنت ایران منتشر کرده که در آن وضعیت اینترنت ایران را از نظر اختلال، محدودیت و سرعت تا آذر ۱۴۰۲ بررسی و با ۵۰ کشور دیگر مقایسه کرده است.
بنابر این گزارش، عواملی مانند فیلترینگ، تحریمهای بینالمللی و نبود زیرساخت مناسب، از دلایل کیفیت نامطلوب اینترنت در ایران هستند. کیفیت نامطلوبی که باعث شده سرعت پایین، اختلالات مکرر، محدودیتهای دسترسی و هزینههای بالا، تجربه کاربر ایرانی از اینترنت باشد. میلاد نوری در شبکه اجتماعی ايكس، این گزارش ۶۶ صفحهای را در ۱۲ نکته خلاصه کرده است:
۱-وضعیت اینترنت ایران شباهت زیادی با کشورهای فقیر و توسعه نیافته دارد، اما تفاوت اصلی در خودخواسته بودن این شرایط برای ایران است. خودخواسته به این معنی که بخش قابل توجهی از مشکلات اینترنت کشور از فیلترینگ و محدودیتهای آن تا سرعت و اختلالات گسترده، خودخواسته است و نه به دلیل مشکل در توسعه ی زیرساختها.
۲-محدودیتهای اینترنت در ایران را میتوان به چهار دسته «قطع کامل/ کنترلشده اینترنت»، «فیلترینگ»، «تحریم» و «مقررات داخلی» تقسیمبندی کرد.
۳-ایران با کسب رتبه ۴۷ از ۵۰ در شاخص اختلال، ۴۹ از ۵۰ در شاخص محدودیت و ۵۰ در شاخصهای سرعت ، و در مجموع با کسب ۱۴۶ امتیاز از ۱۵۰ امتیاز منفی ممکن، قهرمان بیکیفیتترین اینترنت این لیست است.
۴-درصد دامنههای دارای اختلال در ایران از ۱۷ درصد در اردیبهشت امسال، به ۱۱ درصد در آذر کاهش یافته اما همچنان در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.
۵-ایران بیشترین قطعیهای کنترلشده اینترنت جهان در سال ۲۰۲۳ را داشته است.
۶-ایران یکی از محدودترین دسترسیها به شبکههای اجتماعی در جهان را دارد و از این نظر در کنار چین و ترکمنستان در صدر لیست قرار دارد.
۷-مدل اقتصادی اینترنت در ایران به گونهای است که نه برای مصرفکننده و نه برای اپراتورهای ارائهدهنده خدمات، رضایتبخش نیست.
۸-ایران یکی از کشورهایی است که اینترنت نیمهآزاد دارد و در شاخص آزادی اینترنت جهانی رتبه پایینی دارد.
۹- در سال ۲۰۲۳ آزادی اینترنت در ایران بیشترین کاهش را در میان کشورهای جهان تجربه کرده است.
۱۰- ایران جزو کشورهایی است که در هر چهار بخش "محدودیت اتصال به اینترنت"، "فیلتر شبکههای اجتماعی"، "محدودیت فیلترشکنها" و "سانسور محتوا" تجربه گفتمان کنترلگر را دارد.
۱۱-با گذشت مدت بسیار طولانی از هک شدن سامانههای دادستانی، دامنه internet.ir همچنان از دسترس خارج است و هیچ سامانه ای برای استعلام و اعتراض به وضعیت یک وب سایت یا آیپی فیلتر شده وجود ندارد.
۱۲-ادامه این روند منجر به ناامیدی هرچه بیشتر نیروی انسانی و مهاجرت فعالان حوزه فناوری و اقتصاد دیجیتال خواهد شد. موضوعی که آسیب جدی به اقتصاد دیجیتال وارد کرده است.»