سیاست ایران
آرژانتین خواستار دستگیری وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران شد۱۴۰۳/۲/۵۱۴۰۳ اردیبهشت ۵, چهارشنبه
آرژانتین از اینترپل خواست احمد وحیدی را به اتهام "مشارکت" در حادثه تروریستی آمیا بازداشت کند. گفته شده وزیر دفاع ایران در سفری رسمی از پاکستان و سریلانکا بازدید کرد.
آرژانتین خواستار دستگیری احمد وحیدی
: Vahid Salemi/AP/picture alliance
وزارت خارجه آرژانتین از پلیس اینترپل درخواست کرده است احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی، را بازداشت کند.
آژانتین وحیدی را به دلیل "مشارکت در بمبگذاری سال ۱۹۹۴ در مرکز یهودیان در بوئنوسآیرس" مجرم میداند.
در بیانیهای که چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ (۲۴ آوریل) منتشر شده، این این وزارتخانه اعلام کرده احمد وحیدی در قالب یک هیات ایرانی در همراهی با رئیسجمهور ایران در حال حاضر به پاکستان و سریلانکا اعزام شده است.
بیانیه وزارت خارجه آرژانتین افزوده به درخواست این کشور هشدار قرمزی برای بازداشت وحیدی از سوی اینترپل صادر شده است.
این کشور آمریکای لاتین از پاکستان و سریلانکا نیز خواسته که وحیدی را بازداشت کنند.
پیشتر دعوت بولیوی از احمد وحیدی، وزیر دفاع وقت ایران در سال۱۳۹۰ برای سفری رسمی به سوکره، پایتخت بولیوی نیز جنجالی شد.
وزیر امور خارجه وقت بولیوی خطاب به رسانهها دعوت از وحیدی را "اقدامی اشتباه خواند و از وی خواست هر چه سریعتر این کشور را ترک کند.
مجرم شناخته شدن جمهوری اسلامی
در انفجار مهيبی که در مرکز همياری آرژانتين و اسرائيل "آمیا" در ژوئیه ۱۹۹۴ در پایتخت آرژانتین به وقوع پیوست ۸۵ نفر کشته و ۳۰۰ نفر مجروح شدند. از آن زمان تاکنون از جمهوری اسلامی به عنوان متهم اصلی این پرونده نام برده شده است.
با گذشت بیش از سه دهه از گشوده شدن پرونده "آمیا"، دادگاهی در آرژانتین دادگاهی در آرژانتین روز پنجشنبه ۲۳ فروردین ( ۱۱ آوریل) جمهوری اسلامی را مسئول این جنایت اعلام کرد.
حمله تروریستی ژوئیه ۱۹۹۴ در ساختمان مرکز یهودیان "آمیا" در بوئنوس آیرس عکس: Daniel Luna/dpa/picture-alliance
در حکم این دادگاه، رژیم تهران "عامل" صدور دستور حمله سال ۱۹۹۲ به سفارت اسرائیل و همچنین حمله به مرکز یهودیان آمیا عنوان شده است.
این دادگاه همچنین گروه تروریستی حزبالله لبنان را در این حملات "شریک جرم" دانسته و حمله به آمیا را که مرگبارترین حمله از این دست در تاریخ آرژانتین به شمار میرود، "جنایت علیه بشریت"توصیف کرد.
تاکنون هیچ گروهی مسئولیت انفجار "آمیا" را برعهده نگرفته است.
آرژانتین با سکنی گزیدن حدود دویست هزار نفر یهودی در آن، بزرگترین جامعه یهودیان در آمریکای لاتین به شمار میرود.
تلاش آرژانتین برای پاسخگو کردن عاملان
در سال ۲۰۰۶ دادستان کل آرژانتين از پليس بينالملل (اینترپل) در خواست کرد برای عماد مغنیه، فرمانده عملیات ویژه حزب الله لبنان و ۸ مقام ایرانی متهم ایرانی متهم این پرونده حکم جلب صادر کند.
محسن رضایی نفر اول سمت راست (بالا) همراه با دیگر مقامهای ارشد جمهوری اسلامی که متهم به دست داشتن دربمبگذاری آمیا هستند
عکس: picture-alliance/ dpa
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور وقت ایران، علیاکبر ولایتی، وزیر خارجه وقت، علی فلاحیان، وزیراطلاعات وقت، محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه، احمد وحیدی، فرمانده وقت نیروی سپاه قدس، هادی سلیمانپور، سفیر وقت ایران در بونئوسآیرس، احمدرضا اصغری، دبیر سوم وقت سفارت و محسن ربانی، روحانی و رایزن فرهنگی وقت سفارت ایران متهمان اصلی "آمیا"هستند.
وزارت خارجه آرژانتین همچنین در سال ۱۳۹۷ از روسیه و چین خواست علی اکبر ولایتی را در جریان سفری رسمی به مسکو و پکن دستگیر کند.
اخطارهای قرمزی که پلیس اینترپل برای متهمان ایرانی پرونده آمیا صادر کرده طی ۳ دهه گذشته نتیجهای در بر نداشته است.
خشم معترضان آرژانتینی از مرگ مشکوک دادستان آمیا
پس از مرگ مشکوک آلبرتو نیسمن دادستان پرونده انفجار "آمیا"، هزاران نفر در آرژانتین تظاهرات کردند. نیسمن درباره نقش مقامات ایران در انفجار آمیا و توافقات پنهانی ایران و آرژانتین در اینباره تحقیقات مفصلی انجام داده بود.
مرگ آلبرتو نیسمن دادستان ویژه رسیدگی به پرونده "آمیا"
روزنامه "بوئنوس آیرس هارلد" روز دوشنبه (۱۹ ژانویه / ۲۹ دی) گزارش داد که جسد آلبرتو نیسمن، دادستان ویژه رسیدگی به پرونده انفجار "آمیا" (مرکز یهودیان در بوئنوس آیرس) در منزل وی کشف شده است. او قرار بود روز دوشنبه (۱۹ ژانویه) در پارلمان حاضر شود و در مورد اتهاماتی که مطرح ساخته، توضیح بدهد.
پس از مرگ مشکوک آلبرتو نیسمن هزاران نفر از مردم بوینس آیرس با شعار "من نیسمن هستم" در خیابانها تظاهرات کردند.
اکبر هاشمی رفسنجانی در لیست کیفرخواست آلبرتو نیسمن
آلبرتو نیسمن، دادستان پرونده بمبگذاری ۱۹۹۴ در آمیا پیش از مرگ چند تن از مقامات بلندپایه ایران و حزبالله لبنان را متهم کرد که شبکهای تروریستی در آمریکای جنوبی ایجاد کرده و دستور بمبگذاری در مرکز فرهنگی یهودیان را صادر کردهاند. محسن رضایی، علی اکبر ولایتی، اکبر هاشمی رفسنجانی، احمد وحیدی، علی فلاحیان، هادی سلیمانیپور و عماد مغنیه افرادی هستند که نام آنها در کیفرخواست نیسمن به چشم میخورد.
انفجار در ساختمان آمیا در سال ۱۹۹۴
در کیفرخواست آلبرتو نیسمن از جمله به محسن ربانی، رایزن فرهنگی سابق ایران در آرژانتین اشاره شده که به ادعای نیسمن، مسئولیت "ایجاد شبکهای جاسوسی و اطلاعاتی در آمریکای جنوبی" را بر عهده داشته
معاملات پنهانی میان آرژانتین و جمهوری اسلامی
آلبرتو نیسمن همچنین رئیسجمهور کنونی وکارلوس منم، رئیسجمهور پیشین آرژانتین را متهم کرده بود، برای آنکه مناسبات این کشور با جمهوری اسلامی تیره نشود، در روند رسیدگی به این پرونده و روشن شدن ماجرا ممانعت به وجود میآورند. بنا بر گزارشها آلبرتو نیسمن در کیفرخواست ۲۸۹ صفحهای از معاملات پنهانی میان رئیسجمهور آرژانتین و جمهوری اسلامی ایران تهیه کرده بود که متن کامل آن پس از مرگش منتشر شد.
پنهان کردن نقش مقامات ایران در انفجار آمیا در ازای دریافت نفت
پس از مرگ مشکوک آلبرتو نیسمن روزنامه نيويورک تايمز به استناد بخشهايی از کیفرخواست ۲۸۹ صفحهای آلبرتو نیسمان نوشت که رئیس جمهور آرژانتین در گفتوگو با تهران وعده داده، "در ازای صادرات گوشت و محصولات غذایی به ایران در برابر دریافت نفت، برای لغو احکام بازداشت اینترپل علیه مقامهای ایرانی تلاش کند".
سخنان متناقض رئیسجمهور آرژانتین درباره مرگ آلبرتو نیسمن
پس از مرگ آلبرتو نیسمن دادستان پرونده بمبگذاری سال ۱۹۹۴ در آمیا، کریستینا فرناندز کیرشنر، رئیسجمهور آرژانتین ادعاهای متناقضی کرد. رئیسجمهور آرژانتین ابتدا اعلام کرد نیسمن خودکشی کرده است. از سپس مدعی شد که دادستان پرونده بمبگذاری ۱۹۹۴ آمیا قطعا به قتل رسیده و هدف قاتلان بدنام کردن رئیسجمهور بوده است.