انتشار کتابی از نرگس محمدی به زبان آلمانی
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر، بهدلیل فعالیتهای مدنی خود ازجمله انتقاد از سرکوب اعتراضات مردم، حمایت از زندانیان سیاسی، افشای شکنجه و فشار روحی در زندانهای جمهوری اسلامی، مخالفت با مجازات اعدام و دفاع از حقوق شهروندان، طی سالهای اخیر بارها روانهٔ زندان شده و هماکنون نیز در زندان است.
در پی حکم جدیدی که خانم محمدی مرداد امسال دریافت کرد، مجموع دورهٔ زندان او به ۱۰ سال و ۹ ماه همراه با ۱۵۴ ضربه شلاق افزایش یافته، اما در همین حال هفتهنامهٔ آلمانی اشپیگل در گزارشی از انتشار کتابی با عنوان اصلی «زن زندگی آزادی» و زیرعنوان «چطور صدایمان را بلند کنیم» تألیف او خبر داده که از فارسی به زبان آلمانی منتشر شده است.
این کتاب در واقع ترجمهای است از جلد نخست کتاب «شکنجهٔ سفید» تألیف خانم محمدی که دو سال و اندی پیش در نشر باران در سوئد به فارسی منتشر شد. نرگس محمدی در این کتاب گفتوگوهای مخفیانهای را که در دوران زندانهای خود با شماری از زندانیان سیاسی عقیدتی زن انجام داده، گردآوری کرده است.
این کنشگر مدنی در این کتاب شرایط غیر قابل تحمل زندان، شجاعت و همبستگی زندانیان سیاسی را بازتاب داده است. بهنوشتهٔ رسانههای آلمان، ترجمهٔ آلمانی کتاب «زن زندگی آزادی» مانند اصل فارسی آن سندی است از نقض مداوم حقوق بشر در ایران.
ترجمهٔ این کتاب به زبان آلمانی با پیشگفتاری از شیرین عبادی، حقوقدان و برندهٔ جایزهٔ صلح نوبل، و ناتالی امیری، روزنامهنگار سرشناس ایرانی آلمانی، آغاز میشود. در این کتاب، دیدگاه زنان زندانی دربارهٔ وضعیت سلولهای انفرادی در زندانهای جمهوری اسلامی بازتاب یافته است. جلد اول کتاب «شکنجهٔ سفید» به فارسی با سه خاطره از نرگس محمدی در زندانهای ایران آغاز میشود و سپس خواننده با افکار و اندیشه ۱۲ زندانی سیاسی ازجمله آتنا دائمی، نازنین زاغری، هنگامه شهیدی، ریحانه طباطبایی و هشت زندانی دیگر آشنا میشود. این ۱۲ زن زندانی از طیفهای گوناگون فکری و عقیدتی، متشکل از فعالان حقوق مدنی، بهائیان، دراویش، نوکیشان مسیحی و کنشگران حقوق بشر هستند.
نرگس محمدی در جلد دوم کتاب «شکنجهٔ سفید» که آن هم قرار است به زبان آلمانی منتشر شود، با ۱۵ فعال زن و مرد سیاسی که تجربهٔ زندان انفرادی را پشت سر گذاشتهاند، گفتوگو کرده است.
عبدالفتاح سلطانی، مصطفی نیلی، شهناز اکملی، اکرم نقابی، عبدالله مؤمنی و ۱۰ تن دیگر زندانیانی هستند که خانم محمدی با آنها به گفتوگو نشسته است. شکنجهٔ سفید که نام این کتاب دوجلدی است، با شکنجهٔ فیزیکی تفاوت دارد و نوعی شکنجه است که آثار مخرب و ویرانگر آن از زمان شروع تا سالهای پس از رهایی از سلول انفرادی، بر ذهن و رفتار و سبک زندگی زندانی باقی میماند.
بیشتر در این باره: نرگس محمدی خطاب به پارلمان اروپا: «گذار از نظام، خواست مردم ایران است»
نرگس محمدی، زندانی سیاسی در اوین، چند سال پیش فیلم مستندی نیز دربارهٔ همین زندانهای انفرادی در جمهوری اسلامی با نام «شکنجهٔ سفید» تهیه کرده بود که اواخر هفتهٔ گذشته ابتدا در سینمای دلفی لوکس شهر برلین به نمایش گذاشته شد.
خانم محمدی در این مستند با ۱۶ زندانی سیاسی که دوران حبس خود را در اینگونه زندانها سپری کردهاند، گفتوگو کرده است. این فیلم چندی پیش در پارلمان اروپا هم به تماشا گذاشته شد و قرار است در شماری از جشنوارهها و خانههای فرهنگی اروپا هم به نمایش درآید.
نرگس محمدی، ۵۱ ساله، سخنگوی پیشین کانون مدافعان حقوق بشر، از سالها پیش در زندان است و هر بار پس از آزادی، به اتهامات دیگر محاکمه و به حبسهای درازمدت محکوم شده است.