اخبار نقض حقوق بشر در ایران VVMIran e.V Vereingung zur Verteigung der Menschenrechte im Iran e.V

Thursday, 14 December 2023

اعلامیه جهانی حقوق بشر؛ همچنان معیار و محک

محمد حبیبی مجنده، دانشیار دپارتمان حقوق دانشگاه مفید، اعلامیه جهانی حقوق بشر را شاهکاری در قانونگذاری بین‌المللی دانست و با اشاره به نقض حقوق بشر در جنگ جاری گفت: در همه اسنادی که در سازمان ملل در خصوص فلسطین صادر شده است، یکی از معیارها و محک‌ها برای ارزیابی وضعیت فلسطین اعلامیه جهانی حقوق بشر و موازین حقوق بشری است.

▫️به گزارش شفقنا، او در مرکز مطالعات حقوق بشر دانشگاه مفید گفت: دهم دسامبر سال ۱۹۴۸ مجمع عمومی سازمان ملل متحد با رای مثبت ۴۸ عضو و رای ممتنع ۸ عضو بدون رای مخالف اعلامیه جهانی حقوق بشر را تصویب کرد. این اعلامیه در ۳۰ ماده، حقوقی که هرانسانی از آن برخوردار است را شناسایی می‌کند و محصول اولین کمیسیون حقوق بشر است که با هدف تحقق اهداف حقوق بشر سازمان ملل به وجود آمد.

▫️دکتر حبیبی اعلامیه جهانی حقوق بشر را شاهکاری در قانونگذاری بین‌المللی دانست و افزود: برای پیدایش این سند ابتدا کمیته‌ای از فیلسوفان تشکیل شد و پیش‌نویسی را آماده کردند و کمیسیون حقوق بشر آن زمان به ریاست بیوه آقای روزولت رئیس جمهور آمریکا و دیگر اندیشمندان برجسته کار نگارش اعلامیه را انجام  دادند. او افزود: ابتدا قرار بود یک اعلامیه حاوی اصول، یک سند الزامی حقوقی به علاوه سندی که سازوکار اجرایی را مشخص می‌کند، تهیه شود. ابتدا این اعلامیه آماده شد اما تا خواستند به تدوین یک معاهده الزامی بپردازند اختلاف نظرها شروع شد و کمیسیون دید اگر اینطور پیش برود، ممکن است این بسته‌ی سه جزئی سالها طول بکشد و لذا اعلامیه حقوق بشر را منتشر کردند. این اعلامیه از زمان تصویب تا الان همان نور در تاریکی بوده است که بشریت بعد از جنگ دوم جهانی با همه گرایشات سیاسی، رنج‌های فرهنگی مختلف، سطوح متفاوت اقتصادی و با وجود همه اختلافات نژادی، مذهبی، قومی، جغرافیایی به این سند به عنوان یک ملجا و پناهگاه نگاه کردند که منشا تحولات بزرگی شده است و امروزه کشوری یافت نمی‌شود که بگوید من این اعلامیه را قبول ندارم.

▫️او که در نشست علمی «نقد مواجهه دولت‌های غربی با مسئله فلسطین-اسرائیل از منظر الهیاتی-حقوق بشری» سخنرانی می‌کرد گفت: یکی از دستاویزهای افرادی که از ظلم و ستم به تنگ آمده‌اند، این اعلامیه برای مبارزه بوده است همینطور ملت‌هایی که تحت استعمار بودند برای رهایی از استعمار ، یکی از دستاویزهایشان، اعلامیه جهانی حقوق بشر بوده است.

▫️حبیبی افزود: در مساله فلسطین هم به نظر می‌رسد که متوسل شدن به مفاهیم حقوق بشری مندرج در اعلامیه می‌تواند یکی از بهترین شیوه‌های احقاق حق فلسطینیان باشد ازجمله حق تعیین سرنوشت، کرامت ذاتی انسان و دیگر حق‌هایی که در این اعلامیه ذکر شده است. مجموعه‌ای از حقوق مدنی و سیاسی، حق‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، حق‌هایی که جنبه جمعی دارد به اضافه مسئولیت‌های بشری.

▫️به روایت این استاد دانشگاه، در همه اسنادی که در سازمان ملل در خصوص فلسطین صادر شده است، یکی از معیارها و محک‌ها برای ارزیابی وضعیت فلسطین اعلامیه جهانی حقوق بشر و موازین حقوق بشری است. او افزود: برخی این اعلامیه را انجیل حقوق بشر می‌نامند. این اعلامیه در این ۷۵ سال علیرغم تغییرات و تحولاتی که در جامعه بشری رخ داده است اما با تغییرات زمان اعتبار خود را از دست نداده است و ماندگاری خود را حفظ کرده است. 

▫️حبیبی گفت: آنچه در این اعلامیه ذکرشده برآیند وجدان بشری و معیارهایی است که انسانها با آن احساس بیگانگی نمی‌کنند هرچند برخی دولت‌ها و کشورها از حقوق بشر غربی صحبت می‌کنند و آن را ساخته غربی‌ها می‌دانند؛ البته اینها بیشتر درپی تقویت مواضع و منافع سیاسی خود هستند.
بسیاری از اندیشه‌های حقوق بشری درست است که ریشه در اندیشه متفکرین غربی دارد اما این به معنای وابستگی همیشگی به آن اندیشه و آن جغرافیا نیست بلکه متعلق به بشریت است. این اعلامیه حق را برای «انسان بماهو انسان» درنظر می‌گیرد و بیان می‌کند با هر انسانی باید به شیوه خاصی رفتار شود.

▫️او با بیان اینکه بسیاری از مخالفان اسرائیل در آسیا، اروپا، آمریکای لاتین هستند، گفت: هرانسانی این رفتار را برنمی‌تابد حتی اگر گروهی فعالیتی انجام دادند که آن هم از نظر حقوق بشری محکوم است اما این دلیل نمی‌شود که بیمارستان‌ها و غیرنظامیان هدف قرار گرفته شوند و نیز سرزمینی را بلاصاحب فرض کنند و هربلایی می‌خواهند سر آن دربیاورند. این نه با حقوق بشر و نه با هیچ آئین و آئین و مذهبی سازگاری ندارد. بیشترین حمایت مادی و معنوی در سازمان ملل را آمریکا از اسرائیل انجام می‌دهد؛ رژیمی که سرتاپا ایدولوژیک است و بدیهی‌ترین اصول حقوق بشری را زیرپا می‌گذارد.