سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی در تاریخ ۳۰ اردیبهشت، انتخابات ریاستجمهوری زود هنگام در ایران را رقم زد. انتخاباتی که هشتاد نفر از چهرههای مختلف با حواشیهای زیاد برای آن ثبت نام کردند، از جمله چهار زن.
در روز سوم ثبتنام داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری، زهره الهیان، به عنوان اولین زن از جناح اصولگرایان ثبتنام کرد. این اولین بار بود که از جناح اصولگرایان یک زن برای کاندیداتوری انتخابات ریاستجمهوری ثبت نام میکند. در روز آخر نیز حمیده زرآبادی از طیف اصلاحطلبان، هاجر چنارانی به عنوان دومین زن اصولگرا و در دقایق پایانی نیز رفعت بیات به عنوان چهارمین زن و کاندیدای مستقل ثبتنام کرد.
این چهار زن در حالی داوطلب ریاستجمهوری شدند که نه تنها هنوز تفسیر مشخصی از «رجال سیاسی و مذهبی» چه طبق قانون اساسی و چه بر اساس مصوبه شورای نگهبان وجود ندارد بلکه طی سیزده دوره انتخابات ریاستجهوری، هیچ زنی تایید صلاحیت نشده است.
باید اشاره کرد در دورههای پیشین، امکان ثبت نام برای انتخابات ریاست جمهوری شامل همه میشد، اما در این دوره برای پایین نگه داشتن تعداد کاندیداها، ابتدا مدارک را بررسی و سپس اجازه ورود و ثبت نام داده میشد.
نظارت استصوابی شورای نگهبان که نامزدها را به افراد مورد تایید حکومت محدود کرده، از جمله جنبههای غیردمکراتیک انتخابات در جمهوری اسلامی ایران است. جلوگیری از حق انتخاب زنان برای رئیسجمهور شدن یکی دیگر از این جنبههاست.